Izložba fotografija na temu “Art” u Galeriji AMZ

Izložba fotografija “Fotosofia 14“, na kojoj će se predstaviti fotografije 15 polaznika nedavno završenog besplatnog  istoimenog foto seminara i radionice na temu “Art“, otvara se u utorak u zagrebačkoj Galeriji AMZ.

Piše: Željko SAKIĆ

ZAGREB – Po riječima voditelja i umjetničkog direktora seminara, fotografa Damira Hoyke, zadana snimanja na seminaru vezana su uz različite teme – portreti poznatih, moda, kreativne fotografije za klijente, dokumentarne fotografije, kako bi polaznici tijekom šest dana radionice iskusili što više različitih segmenata u fotografiji.

Zadatak ovogodišnje teme bio je snimiti seriju predviđenu za komuniciranje putem distribucijskih kanala umjetnosti, osobito muzeja i galerija što je, kaže Hoyka, posebno zanimljivo, jer polaznicima omogućuje snimanje neopterećeno zadatostima, odnosno slobodan foto izričaj.

Hoyka je Fotosofija seminar pokrenuo 2006. godine, na temelju ideje iz svog istoimenog eseja iz 1996.  u kojemu je pokušao odgovoriti na pitanja zašto postoji fotografija, što je to umjetnička fotografija, treba li u njoj odgonetnuti ‘autorovu poruku’ ili pronaći svoju.

Temu je nakon toga nadogradio sa seminarom za naprednu fotografiju, omogućivši polaznicima praktično iskustvo profesionalnog života jednog fotografa. 

Kako se projekt ne bi ograničio na 15 ljudi godišnje, 2008.  je pokrenuo i fotoportal, koji je zamišljen kao sastajalište svih ljubitelja fotografije, bez obzira na to fotografiraju li oni ili ne.

Izložba u Galeriji AMZ bit će otvorena do 4. rujna, a ulaz je besplatan.

Izvor/ Foto hoyka.com © Kerigma-Pia/h/