Izašla knjiga “Hrvatski heretik” Filipa Ćorlukića

Nakon što je objavio 10 vrlo vrijednih knjiga, između ostalih i apsolutne uspješnice koje su naišle na veliki interes; KAMO IDEŠ ČOVJEČE, QUO VADIS HOMO, MOJA SJEĆANJA NA MINULO STOLJEĆE i OBJEDINJENO EVANĐELJE

dugo smo čekali da iz tiska izađe najnovija knjiga sada već 93 godišnjeg autora, prof. Filipa Ćorlukića, diplomiranog fizičara i znanstvenog istraživača i evo, sada smo i to dočekali; nakon što je dugo vremena izlaženje knjige s nekoliko strana sprjećavano, iz tiska je konačno u vlastitoj nakladi, uz financijsku pomoć gosp. Zdenka Protuđera i Naklade Ceres, izašla knjiga HRVATSKI HERETIK.

Od 1989. do 2007. autor je dao nekoliko intervjua i napisao niz članaka, od kojih su neki objavljeni, a neki nisu.

U hrvatskom tisku mu je do 1996. objavljen samo jedan članak, a u bosanskom 19. Ovo je knjiga svih objavljenih i neobjavljenih članaka – uz komentare zašto ih je autor tada tako pisao. 

Rukopis ove knjige bio je koncipiran kao prikaz događanja prigodno pisanim člancima u vrijeme raspada Jugoslavije – do kraja rata u RH i uspostave Daytonske BiH. No, budući da poslijeratno snažno buđenje demona prošlosti onog rata u zlosretnoj NDH – i nakon 70 godina snažno politički destabilizira RH, a daytonsko ustrojstvo BiH vodi nestanku te stare europske države – bilo je nužno vremenski proširiti taj prikaz. 

Dodavanjem članka o psihopatskoj reakciji istarskih “antifašista” na autorovu malu knjižicu o uzrocima raspada Jugoslavije 16 godina nakon rata – kao predzadnjeg, i prikaz obilježavanja 20-godišnjice oslobođenja na Kninskoj tvrđavi kao zadnjeg članka, ovu knjigu prikazuje kao vremenski i tematski nastavak objavljene knjige “Moja sjećanja na minulo stojeće”. 

Naše je društvo još uvijek visoko polarizirano u ocjenama onog što se ranije događalo, pa, da bi čitatelji lakše mogli razumjeti autorova stajališta, izložit će temeljne podatke o njegovome duhovnom i sociološkom, a samim time i političkom sazrijevanju.

Filip Ćorlukić živi i, koliko u 93 godini, nakon preživljenog moždanog udara može, radi u Puli.