Iz Vlade poručuju Pupovcu: Krajnje je neprimjereno uspoređivati RH s NDH

[adrotate group="1"]

Izjave šefa SDSS-a Milorada Pupovca koji je, reagirajući na posljednje slučajeve nasilja prema Srbima, kazao kako se boji da bi hrvatska država i društvo “zbog svoje opsesivne mržnje prema Srbima” mogli završiti kao NDH naišle su na osude na političkoj sceni.

Piše: Željko SAKIĆ

ZAGREB – Podsjetimo, Pupovac je na konferenciji za novinare u Saboru, među ostalim, kazao kako ne bi htio da RH “doživi iskustvo kakvo je doživio jedan pokušaj u 20. stoljeću da se stvori hrvatska država, koji je kolabirao i doživio sramotan kraj zato što je bio utemeljen na mržnji i nasilju prema Srbima”. Ocijenio je kako je ta mogućnost realna zbog odnosa dobrog dijela ljudi, uključujući i neke saborske zastupnike, te da bi Hrvatska, zbog nesposobnosti političkih elita da to spriječe, mogla “doživjeti sudbinu kakvu je doživjela kvislinška država od ‘41. do ‘45.”. Pupovac je, uz to, Hrvatsku nazvao faktorom nestabilnosti u regiji, a slične je teze ponovio i dan poslije u intervjuu za radio Sarajevo.

Ovakve usporedbe suvremene Hrvatske s NDH u Banskim dvorima smatraju neprihvatljivima i podsjećaju kako je premijer Plenković već osudio napade na pripadnike srpske manjine, ali i kako se radi o izoliranim slučajevima, ne i o društvenoj klimi u Hrvatskoj.

– Upravo iz tog razloga, Vlada krajnje neprimjerenom i nedopustivom smatra usporedbu suvremene Hrvatske s NDH, kao i tezu o Hrvatskoj kao faktoru nestabilnosti – komentirali su Večernjem listu u Vladi, uz poruku da je moderna Hrvatska nastala žrtvom hrvatskih branitelja te da ni ideološki ni politički ni pravno nije sljednica NDH. Od Pupovca, čija stranka čini parlamentarnu većinu, očekuju da se suzdrži od ovakvih izjava koje, uvjereni su u Vladi, podižu tenzije i polariziraju društvo, ali i “služe kao povod različitim političkim akterima na krajnjem spektru da nameću još radikalniju retoriku”.

Da je usporedba RH s NDH nedopustiva, smatraju i u Mostu, posebno kada dolazi iz usta političara iz parlamentarne većine.

– Tu stigmu u istoj se maniri Hrvatima lijepilo i u Jugoslaviji i ako HDZ na to pristaje, mi u Mostu nećemo pristati. Odlučan državnik na to bi reagirao kao što bi odlučnije reagirao i na Vučićeve izjave koji se “resetirao” na svoje ratnohuškačke velikosrpske postavke i stavove kakve je promovirao 90-ih – kaže Nikola Grmoja, politički tajnik Mosta.

Izvor/ Foto © Kerigma-Pia/h/