Institut Plavi svijet: U Jadranu ima oko 5 tisuća jedinki dobrog dupina

U Lošinju već dvadeset godina djeluje Institut Plavi svijet za istraživanje i zaštitu mora. Dio našega mora proglašen je rezervatom dobrih dupina na Mediteranu, a osim toga brinu i za morske kornjače.

Piše: Željko SAKIĆ

VELI LOŠINJ – U Velom Lošinju nalazi se njihova istraživačka baza, odnosno edukacijski centar. No Plavi svijet pokušava djelovati na cijelom Jadranu pa baze imaju i na Murteru i Visu. Istraživanjem koje je provedeno iz zraka procjenjuje se da u Jadranu ima oko 5 tisuća jedinki dobrog dupina.

“Spomenuti broj može biti i veći. Na području cresko-lošinjskog akvatorija koje je posebno jer tamo živi jedna rezidentna zajednica dobrih dupina koja tamo obitava cijelu godinu, hrani se i razmnožava. Veličina te zajednice procjenjuje se na dvjestotinjak jedinki”, kazala je Nikolina Rako, predsjednica Instituta Plavi svijet.

Ljeto je vrijeme za veliki broj nautičara i plovila pa je, upozoravaju iz Instituta, osim na kupače, važno pripaziti na ugrožene vrste kao što su dupini.

“Kada se naiđe na skupinu dobrih dupina, važno je da se nastoji što manje uznemiriti skupinu, ometati njezino ponašanje. Poželjno je da, ako se upravlja plovilom, ugasi motor, ako se dalje želi kretati, da to učini u najmanjoj brzini, da se pokušava kretati paralelno s njima, a ne sjeći im put”, upozorava Rako.

Osim znanstvenog istraživanja, Institut ima obrazovni centar. “U našem edukacijskom centru vrlo su česti posjeti i školskih i vrtićkih grupa te srednjoškolskih i studentskih koje dolaze na razna predavanja i radionice i individualni posjetitelji. Zadnjih godina puno radimo sa studentima tako da cijelu godinu studenti borave s nama i rade završne radove i nastojimo im omogućiti osnovni smještaj i ono što im je najvažnije – edukacije. Dobru suradnju smo ostvarili i s Međunarodnim učilištima, npr. Texas University, čiji studenti dolaze i stječu iskustva”, rekla je Jelena Basta, direktorica obrazovnog programa Instituta Plavi svijet.

Ako sretnete ozlijeđenog dupina ili morsku kornjaču, ističu iz Instituta, važno je slijediti protokol, nazvati 112 koji će dalje usmjeravati na sve službe.

Izvor/ Foto hrt © Kerigma-Pia/hrt