Hrvatski skladatelji u utrci za predstavljanje na Svjetskim danima Nove glazbe 2020.

Skladatelji Mirela Ivičević, Berislav Šipuš, Davor Branimir Vincze, Frano Đurović, Dalibor Bukvić te Nenad i Alan Sinkauz hrvatski su kandidati za sudjelovanje na Svjetskim danima Nove glazbe Međunarodnog društva za suvremenu glazbu, koji će se održati od 21. do 30. travnja 2020. na Novom Zelandu.

Piše: Željko SAKIĆ

Svjetski dani Nove glazbe Međunarodnog društva za suvremenu glazbu (ISCM) prestižni je festival koji predstavlja kroz međunarodnu komisiju izabrane skladbe cijeloga svijeta, od Novog Zelanda do Farskih otoka, priopćeno je iz Hrvatskog društva skladatelja (HDS).

Interna komisija hrvatske Sekcije ISCM-a, koju su činili Ana Horvat, Iva Lovrec Štefanović, Vanja Lisjak te koordinatorica komisije Nina Čalopek, na sjednicama 4. i 8. srpnja ove godine u Zagrebu, u predselekciji odlučila se za skladateljicu Mirelu Ivičević i skladatelje Berislava Šipuša, Davora Branimira Vinczea, Franu Đurovića, Dalibora Bukvića te Nenada i Alana Sinkauza.

U kategoriji za violinu ili violu i klavir odabran je Berislav Šipuš sa skladbom “Three Short Tales from Blind Forest” za violinu i glasovir. Skladba Mirele Ivičević “Fear.Less.Songs” odabrana je u kategoriji za klavirski trio, dok je Davor Branimir Vincze odabran sa skladbom “OLTRE IL CONFLITTO or why I left Croatia” za gudački kvartet.

Skladba “Deep See Baby” Frana Đurovića odabrana je u kategoriji za orkestar, Dalibor Bukvić sa skladbom “…aeterna…” za mješoviti zbor također je među odabranim skladateljima, a Nenad i Alan Sinkauz odabrani su u kategoriji skladatelj-izvođač.

Konačni izbor o hrvatskom predstavniku ili predstavnicima na Svjetskim danima Nove glazbe 2020. godine donijet će međunarodna komisija ISCM-a.

Međunarodno društvo za suvremenu glazbu je svjetska organizacija koja okuplja više od 70 članova sa svih kontinenata te se kroz svoje aktivnosti bavi prije svega promicanjem suvremene glazbe, bez obzira na žanrove, stilove, škole, a 2022. će slaviti 100. obljetnicu.

Izvor/ Foto © Kerigma-Pia/h/