HRVATSKA OBILJEŽAVA 24. OBLJETNICU ‘OLUJE’

[adrotate group="1"]

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Spomeniku hrvatske pobjede “Oluja 95” u Kninu je u jutros počelo Središnje obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 23. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja.

Piše: Željko SAKIĆ

KNIN – Zajednički vijenac položili su predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade Andrej Plenković te predsjednica Zajednice udruga nestalih i poginulih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir. 

Polaganju vijenca prethodila je budnica ulicama Knina koju je svirao orkestar Oružanih snaga Republike Hrvatske. Također neposredno prije polaganja vijenaca Počasni postroj dao je prijavak predsjednici Republike i vrhovnoj zapovjednici Oružanih snaga Grabar-Kitarović, koja je obavila smotru postroja.

Slavimo pobjedu jer imamo što slaviti. Unatoč svježim  ranama, kao narod i država pokazali smo snagu i veličinu pobjednika, otvorili  svoja vrata i ponudili suradnju Srbiji. Zauzvrat smo tražili samo istinu – dobili smo laž. Jesmo li se ponizili? Nismo. Ponizili su se oni koji su lagali, oni koji su rekli da Glina nikada neće biti Hrvatska, rekla je među ostalim Ljiljana Alvir.

U programu iznad Kninske tvrđave sudjelovat će Akro grupa Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) “Krila Oluje,” a na tvrđavi je predviđen i nastup Klape Hrvatske ratne mornarice (HRM) “Sveti Juraj”.

 Izvođenjem hrvatske himne počeo je program na kninskoj tvrđavi. Uz zvonjavu crkvenih zvona podignuta je zastava Republike Hrvatske.

Na Kninskoj tvrđavi pročitana je i povjesnica VRO Oluja te imena 238 poginulih pripadnika Hrvatskih snaga i dvoje nestalih u oslobodilačkoj VRO Oluja, Nastupila je i Klapa Hrvatske ratne mornarice (HRM) Sv. Juraj.

U zračnom programu iznad Kninske tvrđave sudjelovala su mimoletom  borbeni zrakoplovi  Rvatskog ratnog zrakoplovstva. Akro grupa Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) Krila Oluje  je iznad Kninkse tvrđave izvela je svoj program. Tijekom svečanosti na Kninskoj tvrđavi ispaljena su i 24 počasna plotuna u spomen na 24 obljetnicu VRO Oluja.

Po završetku programa na Kninskoj tvrđavi nazočni su se mimohodom uputili prema crkvi Gospe velikog hrvatskog krsnog zavjeta gdje će biti služena svet misa za Domovinu. Misu će predvoditi zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić.

Prema najavljenom protokolu, na Trgu Ante Starčevića  upriličit će se vojno-akrobatski ceremonijalni program. Također je najavljeno pozdravljanje sudionika moto defilea “Od Branimira do Zvonimira” i biciklističkog maratona Zadar-Knin pod nazivom “Put vjetra put  Oluje.”

Izvor/ Foto Duško Jarmaz Pixell © Kerigma-Pia/hrt