Hrvatska izvandomovinska lirika na Stijegu slobode uz najbolju domoljubnu poeziju na kninskoj tvrđavi

[adrotate group="1"]

Na Kninskoj tvrđavi u čast Danu pobjede, Danu domovinske zahvalanosti i Danu hrvatskih branitelja 3.kolovoza 2021. održan je bogat program manifestacije Stijeg slobode na kojem su uz natjecatelje sudjelovali i pjesnici Hrvatske izvandomovinske lirike iz cijeloga svijeta, kojima je to bio dvadeset prvi susret unatoč što mnogi nisu uspjeli doći iz prekooceanskih zemalja zbog mjera pandemije. 

Na početku programa uz organizatore Nikolu Šimića Tonina i Antu Nadomira Tadića Šutru, koji je ujedno prepoznatljivim i zanimljivim moderiranjem programa predstavio sve sudionike, na početku su se obratili predsjednik gradskog vijeća Grada Knina Dragan Miličević, koji su pokrovitelji manifestacije, te se kratko obratio i Mato Čurak. Među brojnom publikom pozdravljeni su predsjednik udruge 1. hrvatski redarstvenik Šibenesko-kninske županije Tomislav Čolak, zamjenik načelnika Općine Kistanje, iz redova hrvatskoga naroda, Roko Antić, ravnatelj OŠ “Dr. Franjo Tuđman” Knin Silvijo Norac – Kljajo, bivši zamjenik župana Šibensko-kninske županije Nikola Blažević, te dugogodišnji predsjednik “Kninfesta” Jure Zečević, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Čitluku Andrija Stojić i predsjednik udruge Lučonoše Ante Duvnjak. 

Na početku programa dodjeljena je nagrada Stijeg slobode – Stina pradidova za književni doprinos i doprinos manifestaciji pjesniku Peji Šimiću i Muzeju grada Knina – Kinska tvrđava, te u uvodnom djelu nastupio je pjesnik Ante Sikirić. 

Odabrane pjesme za pjesničku manifestaciju Domoljubne poezije govorili su pjesnici Mate Buljubašić, Ilija Protuđer, Fra Miljenko Stojić, Sandra Vukušić, Bartulović Danica, Marlon Macanović i Dragica Križanac. Od 117 na natječaj prispjelih pjesama odabrano je njih 13 od kojih su u daljnje natjecanje ušli samo oni pristigli na manifestaciju, a odluku o najboljim je donijelo povjerenstvo: Nikola Šimić Tonin, (Predsjednik povjerenstva), Žaklina Kutija, Ante Gregov Jurin, Valerijo Orlić, dr. sc. Erni Gigante Dešković, Joso Nekić, Miljenko Milko Dujela, dr. sc. Dragan Gligora, Davor Jašek, Mirjana Majić, Andreja Jezeršek Malta, Ante Sikirić, Goran Mrnjavac, Mićo Marić, Dražen Samardžić, Mato Čurak, Ante Nadomir Tadić Šutra, mr.sc. Denis Bruketa, dr.med., spec.opće med i dr. Ivica Žuvela.

Pjesnici Hrvatske izvandomovinske lirike koji su nastupili kao gosti manifestacije u drugom djelu programa su: Ivanka Sabolić Rukavina (Kent, Ohio, SAD), Nadica La Rosa (Kopenhagen, Danska), Suzana Tkalčić (Los Angelos, SAD), Ana Petrović ( Beč, Austrija), Pero Rotim (Innsbruck, Austrija) te Neda Rosandić Šarić (Ohio, SAD) koja je tom prigodom predstavila novu knjigu Domovina iznad svega, moj otac Mime Rosandić. Pjesnike HIL-a predstavila je književnica Anita Martinac koja je tom prigodom krasnoslovila i svoju pjesmu Vojnik u srcu prvonagrađenu na istoj manifestaciji 2015. 

U nastavku programa Branko Čulo predstavio je knjigu akademika Josipa Pečarića. Slobodan Lang, te je među gostima nastupila i Maja Tomas dok je povjerenstvo prebrojavalo glasove. 

Nagradu i priznanje za najbolju domoljubnu pjesmu na manifestaciji Stijeg slobode za 2021. godinu ponio je književnik fra Miljenko Stojić iz Širokog Brijega s pjesmom „Ne daj“,a nagradu mu je uručio Dragan Miličević. Drugo mjesto osvojio je Ilija Protuđer, profesor iz Splita s pjesmom „Pismo iz tuđine –tko nas raseli“. Nagradu mu je uručila Neda Rosandić Šarić. Treća nagrada pripala je Sandri Vukušić iz Dugopolja za pjedmu „Sol našega mora“ a nagradu joj je uručio Mate Ćurak. Za najbolju interpretaciju izabrana je Danica Bartulović iz Podstrane s pjesmom „Beskraj Boli“ a nagradu joj je uručio Andrija Stojić.

Osim najavljenih sudionika u programu kao gosti susreta nazočili su i brojni drugi pjesnici i književnici, te ljubitelji pisane riječi. Na koncu prgrama svi sudionici i publika zapjevali su uz Antu Nadomira Tadića Šutru njegovu pjesmu Stina pradidova a govorio je pjesmu pjesnika Nikole Šimića Tonina: Krštena si zemljo na tvrđavi Knina. Sjećanjem na vojno redarstvenu operaciju Oluja u čast svim braniteljima s Kninske tvrđave poslana je poruka zajedništva kroz snažnu domovinsku lirik

Slijedećeg dana pjesnici Hrvatske izvandomovinske lirike nazočili su polaganju vijenca i otvaranju spomen ploče sa imenima svih poginulih i nastradalih hrvatskih branitelja tijekom operacije Oluja na Trgu dr. Ante Starčevića u Kninu, te na dijelu svjećanosti i svetoj misi za poginule branitelje u crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta koju je predvodio msgr. Jure Bogdan. Posjetili su znamenitosti Knina u pratnji braniteljskih udruga i predstavnika općine.

Kao i uvijek pjesnici Hrvatske izvandomovinske lirike svojim domovima diljem svijeta iz Domovine se vraćaju punog srca i novim nadahnućima za pisanje.