Hodočašće Hrvatske vojske u Poljsku

[adrotate group="1"]

Predstavnici Hrvatske vojske, na poziv Vojnog ordinarijata u Poljskoj, sudjelovali su do 16. kolovoza na tradicionalnom hodočašću poljske vojske i hodočasnika iz Slovačke, Litve, Njemačke i SAD-a u Čenstohovu.

Piše: Željko SAKIĆ

VARŠAVA/JASNA GORA Tradicionalno poljsko hodočašće Gospi Čenstohovskoj dio je poljske duhovnosti koja povezuje cijelu zemlju. Iz svih dijelova kreću hodočasničke grupe Majci Božjoj Čenstohovskoj; a cijeli put obilježila je molitva, spremnost na žrtvu, želja za obraćenjem koje započinje na hodočašću i traje u svakodnevnom životu.

Poljsko vojno hodočašće, na kojem je sudjelovalo 16 hodočasnika iz Hrvatske, započelo je 4. kolovoza u Varšavi iz vojne katedrale, a završilo je 14. kolovoza u Jasnoj Gori, svetištu „Crne Gospe“ – Gospe Čenstohovske, zaštitnice Poljske i zagovornice Poljaka. Tijekom deset dana hodočašća sudionici su propješačili 300 km, objavljeno je na mrežnim stranicama Vojnoga ordinarijata u Hrvatskoj.

Poljski vojni biskup Józef Guzdek u propovijedi središnjega hodočasničkoga slavlja istaknuo je: „Obraćenje se rodilo, dogodilo se, ali obraćenje doista traje u srcima hodočasnika. Zato mnogi žele u tome putu sudjelovati i čekaju svoje vrijeme: vrijeme susreta čovjeka i Boga, a na taj susret poziva Majka – Blažena Djevica Marija. To je izvor radosti svih hodočasnika.“

Izvor/ Foto ika © Kerigma-Pia/ ika