HKD u Rijeci danas započinje svoju prvu cjelovitu sezonu

Hrvatski kulturni dom na Sušaku u Rijeci, koji kao ustanova postoji od kraja 2017. godine, predstavio je na konferenciji za novinare prvi cjeloviti program sezone pod upravom prvog ravnatelja Edvina Liverića, a počinje 7. rujna predstavom “Idemo u živo” Renea Bitorajca i Igora Mešina. 

Piše: Željko SAKIĆ

RIJEKA – Slijedi 3. History Film Festival s programom povijesnih dokumentarnih filmova od 10. do 14. rujna.

U Galeriji “Kortil” u sklopu Hrvatskoga kulturnog doma na Sušaku od 10. do 30. rujna bit će postavljena izložba “Bauhaus Imaginista: Collected Research”, putujuća izložba nastala u suradnji s Goethe Institutom, kojom se obilježava 100. obljetnica Bauhausa, najavio je Liverić. Izložbu će pratiti bogati program, filmske projekcije u galeriji, okrugli stol, kviz o Bauhausu i drugo.

 Među istaknutijim elementima programa, rekao je Liverić, ove će godine u HKD-u biti gostujuće predstave Teatra EXIT svakog četvrtka. Tako će Riječani moći pogledati predstave “Kauboji”, “Kako misliš mene nema?”, “Dvoje” i “Pluća”. S obzirom na dosadašnji interes publike za predstave EXIT-a, vjerojatno će se njihova gostovanja nastaviti i nakon Nove godine, rekao je Liverić.

 U produkciji HKD-a na Sušaku postavit će se dvije predstave pod zajedničkim nazivom “Novi val / Nouvelle vague” kojima će se predstaviti suvremena francuska plesna scena. To su “Muyte Maker”, predstava Compagnie Pli koja istraživanjem srednjovjekovnih slika, trivijalnih pjesmica i grotesknih slika slavi neposlušna i iracionalna tijela, te predstava trupe Collectif ES koja postavlja pitanje kolektiva ili kako su tijela u stalnom dijalogu i prilagodbi. Edvin Liverić je istaknuo da mu je želja svake sezone predstaviti jednu od plesnih scena europskih država.

 Hrvatski kulturni dom na Sušaku, u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture, surađivat će s “Rijeka 2020” pa će od 24. do 27. listopada ugostiti središnji plenarni skup Međunarodne mreže za suvremene izvedbene umjetnosti IETM o odnosu publike i umjetnika, a očekuje se da će sudjelovati oko 500 umjetnika, izvođača, profesionalaca u kulturi, producenata i menadžera iz svih krajeva svijeta.

Ta ustanova počinje suradnju i s promotorom Distune Promotionom na organizaciji koncerata, a prvi rezultat te suradnje je koncert kultnoga britanskog trija “The Tiger Lillies” 9. studenoga. Sigurno ćemo nastaviti dovoditi renomirana glazbena imena, rekao je ravnatelj.

 Hrvatski kulturni dom ugostit će i tradicionalne programe koji se svake godine održavaju u prostorijama te ustanove – Jazz Time Festival od 14. do 16. studenoga, Reviju lutkarskih kazališta od 3. do 11. prosinca, filmski festival “Uhvati film” od 29. do 30. listopada, a predstavit će se i nezavisna riječka scena – Kazališna radionica “Malik”, Kreativni laboratorij suvremenog kazališta “Krila” i plesna grupa “Flame”.

 Ravnatelj Edvin Liverić rekao je da će se ljeti i dalje postavljati izložbe glasovitih likovnih umjetnika, kao što je bila izložba Marka Chagalla, koju je za tri ljetna mjeseca razgledalo oko 4000 posjetitelja.   

 U Galeriji “Kortil” postavit će se izložbe poput Salona crno-bijele fotografije kojom Fotoklub “Color” okuplja najbolje hrvatske i strane fotografe u crno-bijeloj fotografiji.

 U travnju 2020. u sklopu programa Europske prijestolnice kulture 2020 održat će se Spring Forward Festival na kojem će se s 20 predstava predstaviti suvremeni europski ples.

Izvor/ Foto © Kerigma-Pia/  Hkd Sušak