Hakuna Matata Napredak

[adrotate group="1"]

Hrvatsko kulturno društvo Napredak je osnovano davne 1902. godine s plemenitim ciljem pomoći đaka i studenata u njihovom školovanju. Još je tada otvaranjem konvikta za smještaj siromašne djece započela njegova plemenita zadaća. Napredak je do zabrane 1949. godine školovao i pomagao školovati oko 16.000 đaka i studenata, među kojima su i dva nobelovca, Ivo Andrić i Vladimir Prelog, zatim slikari Gabrijel Jurkić, Ismet Mujezinović, pjesnik Nikola Šop i mnoge druge poznate osobe.
Nakon obnove Napretka 1990. godine, Društvo je nastavilo sa svojom humanom misijom, značajan doprinos je dalo i u ratnom vihoru koji je zahvatio prostore Balkana.

Danas se zastava Napretka zaviorila i u Tanzaniji, na vrelom Afričkom tlu. Napredak je odlučan da svoje lijepe stavove i ideje širi po cijelom svijetu. To je pokazao i provođenjem humanitarne akcije „Olovka iz BiH u Africi piše stih“, a koju je realizirao u suradnji sa udrugom „Možemo zajedno“ čiji je predsjednik mladi profesor geografije g. Dejan Nemčić, koji se trenutačno nalazi u Tanzaniji. Pokazao je Napredak, ali prof. dr. Franjo Topić, a što je nastavio i g. dr. sc. Nikola Čiča, kako Napredak ne poznaje granice, jer sve što je lijepo i dobro, nađe svoj put. Iskreno se nadam kako će temelji za osnivanje Napretkove podružnice u Tanzaniji, biti čvrsti i kako će omogućiti mnogima, da putem iste upoznaju čari Afrike, sve njene radosti i tuge, ali i dati mogućnost svima onima koji budu željeli pomoći i doprinijeti, kako dječici Afrike, tako i humanoj misiji koju Napredak nosi i ima.

“Hakuna Matata Napredak! Svi Vaši snovi, da otputujute u Afriku, sada će se ostvariti. Smještaj, hrana, prijevoz i dobri ljudi. Sve Vas to čeka tu.”, napisao je na svojoj facebook stranici g. Nemčić, profesor zemljopisa iz Zagreba i veliki humanitarac, dopredsjednik PD Napredak – Stjepan Planić, te član HKD-a Napredak.

Pa, Hakuna Matata Afrika.