“Ero s onog svijeta” u Vrlici

Scenska vizija redatelja Krešimira Dolenčića na pozornici živi već dvadeset godina. Izvedbe Ere… pokraj vrličke Česme, na samom izvorištu inspiracije libretista Milana Begovića, u njegovom rodnom mjestu, jedinstveni je  scenski doživljaj koji će se ove godine zbiti u Vrlici, 1. kolovoza, u 21 sat.

Tradicija izvođenja Ere s onoga svijeta u Vrlici u sklopu Splitskog ljeta počela je 2007. godine i na 66. Splitskom ljetu Ero… će u svom ‘prirodnom ambijentu’ biti izveden trinaesti put.

‘Eru s onoga svijeta’, našu u svijetu najizvođeniju operu Hrvatsko narodno kazalište premijerno je, u režiji Krešimira Dolenčića, izvelo 2001. godine što ovu produkciju čini trenutno najdugovječnijom predstavom ovog kazališta.

Od praizvedbe u Zagrebu 2. listopada 1935. kada ju je Jakov Gotovac uglazbio, pa sve do danas opera je izvedena više stotina puta, prevedena je na 9 jezika i izvedena na više od 80 europskih pozornica no ipak vrlička Česma je bila i ostaje autentična lokacija i najljepša pozornica za scensko izvođenje opere. (HRT)