Društvena mreža namijenjena hrvatskom iseljeništvu

U Australiji se razvija internetska platforma koja će podržavati novi društveni mediji – društvenu mrežu namijenjenu hrvatskom iseljeništvu.

Piše: Željko SAKIĆ

Društveni mediji i internetske mreže imaju sve veću ulogu kako u životu pojedinaca tako i u djelovanju društva u cjelini. Svima su poznate velike društvene mreže poput Facebooka i Twittera, no one postaju previše glomazne, u njima se teško snalazi, a postoje i problemi sa sigurnošću i načinima korištenja privatnih podataka.

Tako sve veći broj timova, koji razvijaju internetske platforme, smatra kako je budućnost ne u velikim, sveobuhvatnim društvenim mrežama nego u manjim, specijaliziranim internetskim platformama.

Na tom tragu je i Nik Kraljević iz Australije i njegova tvrtka Kraljevic Tehnology. Kraljevic Tehnology trenutačno razvija internetsku platformu koja bi služila prvenstveno povezivanju svih onih koji su zainteresirani za Hrvatsku, Hrvate i hrvatsku dijasporu. „Croatian Diaspora Online Community“ trenutačno napreduje prema beta fazi.

Kraljević govoreći o svome iskustvu rada na „Croatian Diaspora Online Community“ ističe kako mu stalno padaju na pamet dobre ideje u smjeru ohrabrivanja dijaspore na povratak u Hrvatsku. Isto tako online zajednica će potaknuti i druge poduzetnike u smjeru razvoja novih ideja koje bi još bolje povezivale kako Hrvate tako i ljubitelje Hrvatske.

Beta nove društvene mreže trebala bi se pojaviti u narednih nekoliko mjeseci. Kraljevic Tehnology već je napravila aplikaciju za hrvatske stikere (naljepnice) namijenjenu društvenim mrežama pod imenom „Lijepa naša“.

Izvor/ Foto © Kerigma-Pia/ Croatian Week