DORH od Sabora traži skidanje Kuščevićeva imuniteta

Državno odvjetništvo  uputilo je Hrvatskom saboru zahtjev za skidanje imunitetu zastupniku HDZ-a Lovri Kuščeviću, donedavnom ministru uprave zbog zlouporabe položaja i ovlasti, potvrdio je u četvrtak predsjednik Mandatno-imunitetnog povjerenstva Žarko Tušek.

Piše: Željko SAKIĆ

ZAGREB – Tušek je najavio da će u petak sazvati sjednicu Mandatno-imunitetnog povjerenstva za ponedjeljak ili utorak, na kojoj će se raspravljati o DORH-ovom zahtjevu za odobrenje za pokretanje postupka protiv Kuščevića, koji je akter u nekoliko nekretninskih afera.

Kako se neslužbeno doznaje, Kuščević je prvoosumnjičeni, a tereti ga se po članku 291. Kaznenog zakona koji se odnosi za zlouporabu položaja i ovlasti i to zbog prenamjene prostornog plana općine Nerežišća.

Dosadašnja praksa MIP-a bila je da se imunitet zastupniku skida uvijek kada to zatraži DORH.

Policija je prije desetak dana obavila pretres Kuščevićevih nekretnina u Nerežišću na Braču. Uskok je 20. kolovoza potvrdio da provodi izvide vezane za njegove nekretnine te da će “daljnjem postupanju” odlučiti nakon što se policijskim izvidima osiguraju dokazi i prikupe sve potrebne obavijesti.

Riječ je o slučajevima s izmjenama prostornog plana Općine Nerežišće dok je Kuščević bio općinski načelnik, nakon čega je došlo do prenamjene poljoprivrednog zemljišta na kojem je bivši ministar na mjestu postojeće štale izgradio kuću.

Također, DORH traži skidanje Kuščevićeva imuniteta i zbog slučaja s POS-ovim stanom u vlasništvu sadašnjeg načelnika Općine Svemira Obilinovića, koji je pravo na kupnju stana, po cijeni nižoj od tržišne prema programu poticane stanogradnje, dobio od Općine dok joj je na čelu bio Kuščević, a potom je taj stan iznajmljivao turistima.

Bivši ministar uprave i nekadašnji politički tajnik HDZ-a podnio je 8. srpnja ostavke na te funkcije, a dva dana kasnije premijer Andrej Plenković razriješio je Kuščevića ministarske dužnosti, nakon čega je on istog dana aktivirao saborski mandat.

Izvor/ Foto © Kerigma-Pia/h/