Dan sjećanja na zatočene i nestale

Četrnaestog dana kolovoza 1992. godine u Nemetinu je izvršena najveća razmjena zatočenika srpskih koncentracijskih logora u Domovinskom ratu. Slobodu je tog dana dočekalo 714 hrvatskih branitelja, a svečanost obilježavanja Dana sjećanja održat će se u Nemetinu i Vukovaru.

Piše: Željko SAKIĆ

VUKOVAR- U spomen na taj dan Hrvatski sabor donio je odluku o obilježavanju 14. kolovoza kao Dana sjećanja na zatočene i nestale. Tim se povodom preživjeli logoraši i obitelji nastradalih okupljajui na mjestu razmjene 1992. kod spomen obilježja u Nemetinu kod Osijeka, a svečani se program održava u Vukovaru.

Ti heroji Domovinskog rata, većinom vukovarski branitelji, prošli su i po nekoliko raznih logora u Srbiji i Hrvatskoj, a toga su dana, kako često znaju reći, “ponovo rođeni”.

Damir Buljević predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Osječko – baranjske županije zarobljen je u Dalju: “Puno je tu boli i gorčine. Boli zbog onih koji se nisu vratili, i gorčine zbog brojnih zločina koji nisu procesuirani. Što se tiče tih naknada, to je još uvijek na razini političke poruke, nema tu ništa konkretno. Nije to prvi puta da se spominje odšteta logorašima, doduše ne u kontekstu uvjeta za podršku ulaska Srbije u Europsku uniju, no još tu nema ništa konkretno” kaže Buljević

Doček na osječkom Trgu Ante Starčevića, te 1992, jedan je od najemotivnijih trenutaka u Domovinskom ratu. Mnoge su obitelji već oplakane sinove, braću i supruge dočekale, no 300 branitelja se nikada nije vratilo. Prema podacima Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora kroz srbijanske logore prošlo je 30 000 hrvatskih branitelja i civila. U spomen na taj dan Hrvatski sabor donio je odluku o obilježavanju 14. kolovoza kao Dana sjećanja na zatočene i nestale. Tim su povodom preživjeli logoraši i obitelji nastradalih uz prigodne govore zapalili svijeće na mjestu razmjene 1992 kod spomen obilježja u Nemetinu kod Osijeka.

Izvor/ Foto Željko Kovačević © Kerigma-Pia/hrt