Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja te 24. obljetnica VRO Oluja obilježava se od 3. do 5. kolovoza 2019. u Kninu

[adrotate group="1"]


Proslava ovogodišnje obljetnice započinje 3 kolovoza revijom filmova o Domovinskom ratu, koja će se održati u organizaciji Ministarstva hrvatskih branitelja.

Piše: Željko SAKIĆ

KNIN – Revija će se otvoriti u subotu, 3. kolovoza u 19 sati u podnožju Kninske tvrđave uz rijeku Krku, a bude li loše vrijeme, u Domu Hrvatske vojske u Kninu.

Predsjednik Organizacijskog odbora, državni tajnik Ministarstva obrane Tomislav Ivić je rekao kako su u sklopu priprema na terenu predstavnici triju ministarstva – obrane, unutarnjih poslova i branitelja, zatim Ureda predsjednice i Hrvatskoga sabora te Grada Knina, koji koordiniraju pripreme kako bi se dostojanstveno i primjereno obilježila ta obljetnica.
“Na Kninskoj tvrđavi već tradicionalno (5. kolovoza) će se podići državna zastava, a prigodan letački program izvest će akrobatska grupa Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva ‘Krila Oluje’, koja upravo ove godine obilježava 15 godina od okupljanja prve postave pilota”, dodao je Ivić.

Pozvao je Kninjane i građane iz svih krajeva Hrvatske da dođu u Zvonimirov grad kako bi dostojanstveno i ponosno proslavili Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja te 24. obljetnicu vojno-redarstvene operacije “Oluje”.

Čelnik Provedbenog stožera, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general bojnik Siniša Jurković je rekao da su snage tog stožera, u koji su uključeni pripadnici Hrvatske vojske, policije, vatrogasaca te ostale državne službe i službe Grada Knina, stavljene u punu operativnu funkciju.
“Sve aktivnosti provode se u skladu s propisanim planom i programom i spremni smo za proslavu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 24. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluje”, izvijestio je general Jurković.

Državni tajnik Ministarstva hrvatskih branitelja Ivan Vukić najavio je da će proslava ovogodišnje obljetnice početi revijom filmova o Domovinskom ratu, koja će se održati u organizaciji Ministarstva hrvatskih branitelja. Revija će se otvoriti u subotu, 3. kolovoza u 19 sati u podnožju Kninske tvrđave uz rijeku Krku, a bude li loše vrijeme, u Domu Hrvatske vojske u Kninu. Za 4. kolovoza najavio je revijalne nogometne utakmice na kojima će sudjelovati Hrvatska vojska, predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova, djeca poginulih hrvatskih branitelja s ekipom “Ponosni sinovi”, NK Dinara te veterani Dinama, Hajduka, Osijeka i Rijeke.

Zamjenik glavnog ravnatelja policije Josip Čelić izvijestio je da je Ministarstvo unutarnjih poslova angažiralo dovoljno pripadnika policije kako bi proslava protekla sigurno i dostojanstveno. Istaknuo je kako se zbog velikog broja gostiju može očekivati pojačan promet i da su mogući kratkotrajni zastoji te je pozvao građane na strpljenje i suradnju.

Središnja svečanost tradicionalno će se održati 5. kolovoza na Kninskoj tvrđavi.

Kninski gradonačelnik Marko Jelić je rekao da će se 5. kolovoza u 21 sat u organizaciji Grada Knina održati koncert zabavne glazbe na kojem će nastupiti Zlatko Pejaković, Mladen Grdović i Jasmin Stavros. Pozvao je sve građane Republike Hrvatske i druge ljude dobre volje da dođu u Knin i uveličaju proslavu te obljetnice.

Izvor/ Foto © Kerigma-Pia/h/