Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini

Ovogodišnji Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini započinje projekcijom dokumentarnog filma ‘Dužijanca’ redatelja Branka Ištvančića koja će se održati na Etno salašu Balažević u Tavankutu u nedjelju 1. rujna, u 20 sati. Projekcija se održava povodom Dana Grada Subotice, a ulaz je besplatan.

Piše: Željko SAKIĆ

SUBOTICA/TAVANKUT – Dužijanca kao manifestacija i duhovno-religiozni događaj, slavi se u Subotici kao slavlje zahvale Bogu za završetak žetve i kao pohvala čovjeku i njegovu radu.

Dokumentarni film Dužijanca u režiji Branka Ištvančića, tijekom 2017. godine snimala je ekipa HRT-a u Subotici, i to sve događaje počevši od Blagoslova žita, Natjecanja risara i centralne proslave Dužijance.

Film u trajanju 50 minuta donosi priču o nastanku Dužijance, njenom razvitku, opstanku i organiziranju kao obiteljske proslave i kao javne crkvene i gradske manifestacije.


Redatelj filma uz autora teksta Alekseja Pavlovskog potpisuje i scenarij. Glavni snimatelj je Ivan Kovač. Ostali su Dražen Lipka, Ivan Brezovec i Damjan Petrović. Novije arhivske materijale snimili su Zvonimir Sudarević i Marin Piuković. Snimatelji tona su Mladen Šiklić i Krunoslav Ljubanović. Rasvjetu potpisuju Ljudevit Fištrić, Zoran Pisačić i Vedran Živičnjak. Montažer je Filip Karabelj, autor glazbe je Pere Ištvančić. Tekst je čitao Drago Celizić. Producenti su Mate Letica i Stjepan Erić.


Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini održava se u organizaciji Udruge za audiovizualno stvaralaštvo Artizana iz Zagreba u partnerstvu sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata, u suradnji sa HKPD Matija Gubec iz Tavankuta te uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, Društva hrvatskih redatelja i Ministarstva vanjskih poslova RH.

Izvor/ Foto © Kerigma-Pia/www.artizana.hr/