Berlinska filharmonija i maestro Petrenko ispred Brandenburških vrata izveli Odu radosti

Berlinska filharmonija i njezin novi šef dirigent Kiril Petrenko su ispred Brandenburških vrata izveli Beethovenovu Devetu simfoniju u sklopu niza proslava kojima se obilježava 30 godina od pada Berlinskog zida.

Piše: Željko SAKIĆ

BERLIN – Procjenjuje se da je Berlinske simfoničare i maestra Petrenka pod otvorenim nebom slušalo oko 35.000 ljudi.

Nakon izvedbe Schillerove “Ode radosti”, publika je dugim pljeskom nagradila filharmoničare i novog dirigenta.

Prvi je put Berlinska filharmonija svirala ispred povijesnih Brandenburških vrata, a koncert je uživo prenosila njemačka tv postaja RBB.

Petrenko je u petak preuzeo dužnost dirigenta Berlinske filharmonije i tek je sedmi po redu šef dirigent u 137-godišnjoj povijesti slavnog orkestra.

Stihove Ode radosti je 1785. godine napisao njemački pjesnik Friedrich Schiller slaveći ideal bratstva i ujedinjenosti čovječanstva, a skladatelj Ludwig van Beethoven uvrstio ju je u završni stavak svoje Devete simfonije što ju je učinilo svjetski poznatom.  

Završni dio simfonije prvobitno je 1972. godine postao himnom Vijeća Europe, a 1985. ju je kao himnu Europe prihvatila i Europska unija. 

Himna EU-a ne zamjenjuje nacionalnu himnu zemlje članice već slavi zajedničke vrijednosti europskih zemalja i simbolizira ideju mira, slobode i solidarnosti u Europi.

Izvor/ Foto © Kerigma-Pia/h/