Ava Gardner: Od životinje do kontese!

[adrotate group="1"]

Ava Gardner rođena je u siromašnoj farmerskoj obitelji u Južnoj Karolini 1922. godine.Njezin joj je izgled donio ugovor s velikim holivudskim studijem  MGM-om. „ Ne zna pjevati, ne zna glumiti, ne zna govoriti. Pa ona je savršena. „ Bile su to riječi velikog predsjednika MGM-a , Louisa B Mayera nakon što je vidio njezine probne snimke.

Piše: Ivana PERIĆ

Spada u top deset klasičnih holivudskih zvijezda.

Stasita, crnokosa, pravilnih crta lica, zvali su je životinjom zbog njezine izražene privlačnosti.

Ava Gardner rođena je u siromašnoj farmerskoj obitelji u Južnoj Karolini 1922. godine.

Njezin joj je izgled donio ugovor s velikim holivudskim studijem  MGM-om. „ Ne zna pjevati, ne zna glumiti, ne zna govoriti. Pa ona je savršena. „ Bile su to riječi velikog predsjednika MGM-a , Louisa B Mayera nakon što je vidio njezine probne snimke.

Prvo je trebalo ukrotiti njezinu divlji južnjačku narav, ukrotiti njezine prenaglašeni južnjački akcent. Potom je bila kao rođena za film.

1940-ih je nakon niza epizodnih ulogica dobila veliku priliku u noir filmu Ubojice iz 1946. Uz Burta Lancestera. I kao čipkane rukavice princezi njoj je pristajala uloga fatalne žene.

Fatalna je bila i u privatnom životu a već zalaskom 1940-ih za sobom je imala dva loša braka. Prvi je bio mladenački sa zvijezdom teen filmova Mickeyem Rooneyem a potom i jednako kratki brak s jazz saksofonistom Artyjem Shawom.  UZ  te brakove njegovala je i posebno prijateljstvo s ekscentričnim milijunerom i avijatičarom Howard Hughesom postavši tek jedna u nizu filmskih zvijezda koje je dotični zaveo.

Ipak 1950-te su od Ave učinile istinsku holivudsku zvijezdu koja je glumila u A projektima sa najslavnijim glumcima tog vremena. 1952. snima film Snjegovi Kilimandžara po klasičnoj knjizi Ernesta Hemingwaya s kim se poslije i sprijateljila te provodile praznike u njegovoj kući na Kubi.

1953. je jedna od tri zvijezde pustolovnog  filma Mogambo, Johna Hustona uz tada velike zvijezde Clarka Gablea i mlađahnu Grace Kelly.

Sljedeće pak godine glumi uz neprikosnovenog Humphreya Bogarta u filmu Bosonoga kontesa.

Osim što je životinja kako su je zvali postala jednom od najplaćenijih holivudskih glumica 1950ih jednako je stupce novina punio i njezin brak sa pjevačem i glumcem Frankom Sinatrom za kojeg će godinama poslije ustvrditi da je bio njezina najveća ljubav. Plavookom Sinatri pomogla je srediti kultnu ulogu u filmu Odavde do vječnosti za koju je dobio Oscara.

1960-te donose neko novo vrijeme u Hollywoodu. Došlo je do smjene generacija. Mlade glumice su dobivale uloge ljepotica a tada već 40-godišnja Gardner morala se zadovoljavati ulogama majki i sredovječnih junakinja koje nikada nisu bile toliko izazovne kao uloge fatalnih ljepotica.

1963. glumi uz Davida Nivena i Charltona Hestona u filmu 55 dana u Pekingu smještenom u Kinu za vrijeme Boksačkog ustanka s početka 20. stoljeća.

Jedan od svojih najboljih filmova snima upravo u 60-ima, točnije 1964. Radilo se o filmu Noći iguane po drami legendarnog južnjaka Tennessija Williamsa gdje tumači ulogu vlasnice pansiona uz Richarda Burtona koji glumi izgubljenog svećenika.  Iste godine snima i napeti triler Sedam noći u svibnju uz partnera iz Ubojica Burta Lancestera te Kirka Douglasa. Bile su to jedne od zadnjih zapaženih uloga glumice koja nikada nije doživjela status istinski cijenjene filmske glumice iako su uloge koje je ostvarila daleko od prosjeka.

I kao da ju nitko nikada i nije doživljavao ozbiljno.

Nju koja je voljela whisky s ledom, zavoditi španjolske toreadore u svojim sredovječnim godinama i koja je u svojim očima nosila vatru.

1966. bila je živo zainteresirana glumiti gospođu Robinson u filmu Mikea Nicholsa, Diplomac. Imala je 43 godine a izgubila ulogu zbog mlađe tada 36 godišnje Anne Bancroft koju je ta uloga odvela u legendu.

1968. snima svoj zadnji zapaženi film prije nego se okrenula c produkacijama u 1970-ima. Radi se o filmu Mayerling gdje glumi ostarjelu austrijsku caricu Sissi dok glavne uloge njezina sina i njegove ljubavnice tumače Omar Sharif i Catherine Deneuve.

Dim napola dogorjele cigarete. Promukli južnjački glas dame u satenskoj dopola crveno, dopola crnoj haljini dok u pozadini svira čuvena My way, Franka Sinatre. I doista, do prerane smrti 1990- sa tek 67 godina (plućna embolija) Ava je Gardner iz obitelji pamučnih i duhanskih farmera živjela na svoj način i ostvarila djevojački san.  Glumila je uz bok Bogartu,  Lancesteru, Hestonu, Douglasu i Burtonu.

Ipak nekako se čini da je Gardner najviše uživala baš u trenucima dok  je gledala borbe bikova i zgodna preplanula tijela toreadora kako izbjegavaju oštricu životinjskih rogova. Baš kako je  nikada nisu mogli svrstati uz bok elegantnim i profinjenim heroinama filma, ona je nosila strast kako na filmu tako i privatno. Burne svađe sa Sinatrom, problemi s čašicom više, ona je bosonoga stajala nasred holivudskog podija odbijajući obući elegantne damske cipelice.

Bila je vjetar, živjela vjetar i kao takva ušla u legendu. Od životinje do bosonoge kontese.