(AUDIO) Fra Mario Knezović: “U posljednje vrijeme čujemo kako svećenik ne smije ni reći što je katolički nauk”

Dr. sc. fra Mario Knezović hercegovački franjevac, župnik na Kočerinu, urednik na Radiopostaji Mir Međugorje, suradnik Naše TV i Laudato TV, kolumnist Naših ognjišta, Glasnika mira, Misije, voditelj duhovnih seminara u domovini i svijetu, doktor informacijsko-komunikacijskih znanosti i odnosa s javnošću, osvrnuo se na odnos svećenika i njihove temeljne zadaće naviještanja Isusovog nauka.

Piše: Željko SAKIĆ

Fra Mario se u svojoj posljednjoj propovijedi povodom 20. nedjelje kroz godinu osvrnuo na nedjeljna čitanja. Tako je u prvom nedjeljnom čitanju prorok Jeremija otvoreno prozivao bezvlađe, pljačku i nemoral svoga naroda.

“Najčešće se u nama budi prkos kada nam netko spomene naše krive postupke i loše rečenice. U tim trenucima ne možemo ni misliti jesam li ja uistinu takav? U nama se budi osveta: Što mi ti imaš reći? Vidite kako je grijeh ohol, a zlo naprasito. Upravo je temeljna uloga proroka ukazivati. Tako i nama kad netko kaže: Nemoj psovati, mi moramo reći: Bože, oprosti mi i idem se ispovijediti, a ne još tu osobu opomenuti: Pa i ti psuješ”, nadodao je.

Kako je podsjetio propovjednik, ti prozvani žalili su se vladaru Sidkiji kako tako buni narod i slabi snagu vojske, a kriv je prorok što govori istinu. Sidkija im je odgovorio da mu oni presude jer, reče, da i on više ne vlada tim paralelnim sustavom kriminala i umreženoga zla budući da oni vladaju nad vojskom. No prorok Jeremija je čudesno preživio.

“Teško je uvijek govoriti proročki. I danas kad govoriš narodu da radi loše, prozivaju te za plaćenika i izdajnika. Možemo li u toj slici prepoznati naše vrijeme i načine života? U posljednje vrijeme čujemo kako svećenik ne smije ni reći što je katolički nauk. Kažu, nije bilo pogodno vrijeme. Zar nije uvijek vrijeme reći istinu i navijestiti Krista? To se dogodilo i Jeremiji, nije bio pogodan trenutak da razvratnicima govori da čine zlo”, poručio je fra Mario.

“Isus je došao oganj baciti na zemlju kako bi spalio model života koji je vladao u njegovo vrijeme.  Taj oganj je sila Duha Svetoga koji treba spržiti i spaliti svaki grijeh. Taj oganj treba spaliti modele života u kojima se zlo razmahalo, a kreposti su ugušene. Taj oganj mora spaliti licemjerstvo i snagu moćnijih koji ugnjetavaju slabije”, zaključio je fra Mario Knezović.

Poticajnu propovijed možete poslušati ovdje 17.39 minuta:


Dosta mlakosti, trebamo oganj i silu Duha Svetoga!

Izvor/ Foto © Kerigma-Pia/ fratar.net